Film in het Forum: De Uitzetting

Vlak voor Kerst 1961 werden de laatste bewoners van woonoord CC-polder (beter bekend als het Ambonezenbosje) vroeg in de ochtend verrast door gewapende politiemannen die hen bijeendreven in de kerk. Daar moesten ze de hele dag blijven tot een groep verhuizers hun spullen had ingeladen.

Zo kwam een einde aan hun verblijf in het kamp waar ze in 1953 waren aangekomen. Een traumatische gebeurtenis voor de mannen, vrouwen en kinderen die op die dag werden uitgezet. In de documentaire De Uitzetting blikken vier kinderen van toen terug op hun leven in het kamp en op die heftige gebeurtenis in 1961. Deze documentaire is op zaterdag 25 november te zien in het Forum in Groningen. Om 17.00 uur wordt de film ingeleid en na afloop is er een nazit. Dan blikken de kinderen van toen met het publiek terug op de film en hun ervaringen.

Tussen de dijken

Over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap en het Ambonezenbosje maakten Maike van der Kooij en ik het boek Tussen de Dijken, dat vorig jaar is uitgekomen bij Uitgeverij Passage. Wie het boek wil aanschaffen, kan voor of na de film een exemplaar bij mij kopen. Gesigneerd, voor wie dat wil!

De teaser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.