In de pers

Zaterdag liep er tijdens onze presentatie een fotograaf rond die werkt voor de Eemskrant. Hij nam vele foto’s en schreef een leuk stuk over de middag en natuurlijk over ons boek. Mooie pers! Lees hier het artikel.

En daar blijft het niet bij: woensdagmiddag 20 april zijn Maike & Marjan op bezoek bij het radioprogramma van Tet Luursema en Janny Volmer op omroep Eemsdelta. Tussen half twee en twee uur mogen we vertellen over het boek. Het programma is hier te beluisteren vanaf de 48ste minuut.

Noordmannen!

Ook aanstaande zondag 24 april is het weer raak. Dan zendt RTV Noord het radioprogramma De Noordmannen uit: niet alleen met ons, maar ook met vier bewoners die vertellen over hun herinneringen. Dat programma is hier te beluisteren, op zondagochtend van 8 tot 10. En trouwens, zij hebben ook al een bericht op Facebook geplaatst over de uitzending. Voor wie niet op Facebook zit: dit is wat ze daar schrijven:

Noordmannen in en over het AmbonezenbosjeIn het Oldambt, aan de zuidkant van de Dollardzeedijk, ligt de in 1924 ingepolderde Carel Coenraadpolder. Een opvallend verschijnsel in het uitgestrekte akkerbouwgebied is een populierenbosje. Op die plek worden in 1940 barakken gebouwd voor slikwerkers. Twee jaar later plaatsen de Duitsers in ‘Batterie Dollart Süd’ een geschutstelling, waarna er in 1945 wordt bijgebouwd om er NSB-ers te interneren. Daarna worden er in 1953 in ‘Woonoord CC-polder’ Ambonezen afkomstig van de Molukken ondergebracht. Schrijfster Marjan Brouwers en beeldend kunstenaar Maike van der Kooij maakten een boek over de komst van 12.500 Molukkers naar Nederland en in het bijzonder de groep die in 1953 terecht komt in de Carel Coenraadpolder. Het gaat daarbij om 61 Molukse gezinnen en enkele alleenstaanden. Ze blijven er tot december 1961. De laatste Molukkers worden er onder zware politiedwang weggehaald en ondergebracht in woningen in Foxhol. Zij die vrijwillig vertrokken, waren daarvoor naar Appingedam verhuisd. Erik Hulsegge en Wiebe Klijnstra praten zondag met Engel Talarima, Anitha Hallatu, Rudy Pattipeiluhu en Wim (Wilhelmus Carel Coenraad) Ampak. De vier werden destijds geboren in het kamp, want dat was het. Bovendien zijn Marjan Brouwers en Maike van der Kooij aanwezig om te vertellen over hun boek over deze beladen plek, getiteld ‘Tussen de dijken, herinneringen aan het Ambonezenbosje’. Noordmannen in de CC-polder, Radio Noord zondag 24 april 2022 van 8 tot 10 uur. Voor de goede orde: dit programma werd eerder opgenomen. Mit het dailen van dit bericht binve slim blied!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.