Noordmannen tussen de dijken

Op zondagochtend, van 8 tot 10 uur, maken de Noordmannen elke week een prachtige radioreportage. Twee uur tijd om een onderwerp echt goed te belichten. Dat deden ze ook op zondag 24 april, toen hun hele uitzending in het teken stond van de herinneringen aan het Ambonezenbosje. Vier Molukse oud-bewoners, Rudy Pattipuleihu, Engel Talarima, Anitha Hallatu en Wim Ampak vertelden over hun kindertijd in woonoord CC-polder. De aanleiding was het verschijnen van ons boek Tussen de Dijken. En dus waren Maike van der Kooij en ik er ook bij om over ons project te vertellen. Wiebe en Erik kondigen het programma als volgt aan, in het Gronings natuurlijk.

De uitzending van Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge is zeker de moeite waard om te beluisteren. Met passende muziek, de achtergrondgeluiden van de schapen op de dijk en natuurlijk de mooie en indringende verhalen van de vier oud-bewoners. Bijvoorbeeld over hoe de jongens vroeger hun vliegertouw insmeerden met een plakkerig goedje en glasscherven als voorbereiding op een spannende vliegerwedstrijd. Over hoe Wim pas op latere leeftijd ontdekte dat hij eigenlijk Wilhelmus Carel Coenraad heet. En natuurlijk over de schandalige manier waarop eind 1961 de laatste bewoners onder dwang het kamp moesten verlaten. Een gebeurtenis die op zaterdag 23 april is herdacht in Foxhol.

Uitzending en column

Het eerste uur van de uitzending van de Noordmannen is hier te beluisteren en het tweede hier. Erik schreef ook een mooie column over zijn zoektocht naar het verhaal over de kinderen die zijn gestorven in het woonoord met als titel Haar naam was Sara. Het gaat om het meisje Sara dat verdronk tijdens een wandeling met haar schoolklas op de dijk. Een heel droevig verhaal, dat ik voorlas tijdens onze boekpresentatie.

Radio op locatie

Wim Ampak heeft een paar filmpjes gemaakt toen Maike en ik in het bosje werden geinterviewd door de twee Noordmannen. Hier zijn twee fragmenten te zien: radiomaken op locatie.

Wiebe was er ook bij in Foxhol toen op 23 april de ontruiming van het kamp werd herdacht. Weer een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Zijn reportage is hier te zien op RTV Noord. Anton Scheepstra en ik waren er ook bij, natuurlijk met een stapel boeken.

Ben je door deze prachtige reportages nu geinteresseerd in het boek? Tussen de Dijken is te koop bij Uitgeverij Passage en in elke boekhandel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.