Zonderland bij Flanor & Het Grote Gebeuren

  MarjanBrouwers

2024 begint goed voor Zonderland: ik mag namelijk deze winter twee keer optreden in de stad Groningen. Uitgeverij Passage schreef er al over in deze blogpost. Eerst ga ik op dinsdag 30 januari vanaf half negen een lezing geven over Zonderland in de USVA op verzoek van literaire studentenvereniging Flanor. En dan mag ik daarna optreden tijdens Het Grote Gebeuren op 10 februari. Ook heel leuk!

Ook voor Leegland heb ik een lezing gegeven bij Flanor. Dat was op 8 februari 2021, toen nog op anderhalve meter afstand van elkaar in een zaal in het Groninger Forum. Dit keer vindt de lezing plaats in de USVA en kun je je aanmelden via de website van Flanor. Heel fijn om met een groep geïnteresseerde studenten (en andere belangstellenden natuurlijk) door te akkeren over zaken als klimaatverandering, democratie en dictatuur, de dreiging van virussen en ga zo maar door. Ik ben al volop bezig om mijn lezing voor te bereiden met hopelijk tijd en ruimte voor discussie en interactie. 

Tijdens Het Grote Gebeuren zit ik in een panel met schrijfster Esther Gerritsen (zij schreef het SF-boek Gebied 19) en Vamba Sherif (hij stelde samen met Martijn Lindeboom de speculatieve verhalenbundel De Komeet samen). Louis Stiller gaat ons ondervragen over de volgende onderwerpen: 

Hoe ziet de wereld er over pakweg vijftig jaar uit? Denk jij daar wel eens over na? Door bijvoorbeeld klimaatverandering zijn veel mensen bang dat de wereld er somber uit zal zien. Schrijvers van science fiction denken met hun verhalen mogelijke scenario’s uit. Dit soort verhalen kunnen ogen openen voor welke richting een maatschappij uit kan gaan als bepaalde leefwijzen in stand gehouden worden. Is die toekomstvisie dystopisch? Of juist een utopie? Kan het ook als de gewenste werkelijkheid worden gezien? Hoe fictief is science fiction eigenlijk?

Ontzettend interessant om hier over te praten met elkaar en wellicht ook met het publiek. Ook is het echt heel mooi dat het speculatieve genre tijdens dit festival zoveel aandacht krijgt. Zo is SF-schrijver Adrian Tchaikovsky te gast. Zijn boeken gaan je door merg en been, vooral als je bang bent voor spinnen. Ik verraad niets, maar moet nog op adem komen na het lezen van zijn boek Children of Time in de kerstvakantie. Verder is er ook aandacht voor de terugkeer van de Gothic Novel: ook een van mijn favoriete genres. 

Ik mag trouwens ook een stukje voorlezen tijdens het Grote Gebeuren en natuurlijk kun je Leegland en Zonderland tijdens het festival aanschaffen. En als je mij dan opzoekt, zet ik er met liefde een persoonlijke boodschap in voor jou. 

Ik hoop jullie te zien: op 30 januari of op 10 februari. Of gewoon twee keer, dat mag natuurlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.