Project Saaxumhuizen

Saaxumhuizen in de gemeente Het Hogeland in Groningen is met pakweg vijftig inwoners een van de kleinste dorpen van Nederland. Maar wel een dorp met actieve bewoners, die van hun dorp houden en trots zijn op de lange geschiedenis. Samen met die inwoners ga ik een boek schrijven. Een boek over al die mensen die in Saaxumhuizen wonen en hebben gewoond. Over hun leven en verhalen. Over de geschiedenis en de toekomst. Over passanten en blijvers. Op zaterdag 24 juni deden we de aftrap in de schaduw van de kerk.

Jarenlang speurde een wisselend groepje inwoners van Saaxumhuizen in archieven, bibliotheken, op internet en op diverse zolders naar feiten over de geschiedenis van hun dorp. Ze plozen boeken door, vonden oude documenten en interviewden dorpsgenoten van vroeger en nu. Hun werk is verzameld in vier dikke dossiermappen vol boeiende informatie, verhalen en foto’s. Het idee was om samen een boek te schrijven over hun dorp, maar dat bleek lastiger dan ze hadden gedacht. Het boek kwam er almaar niet en ondertussen is een aantal deelnemers helaas overleden.

De leden van de dorpsvereniging vonden het zonde dat al dat werk zou blijven liggen en ze gingen op zoek naar een professionele schrijver om er een boek van te maken. Via via kwamen ze bij mij uit. Na een paar gesprekken met de redactiecommissie (Klaas Jan, Willem, Lisanne en Tjimmy) was ik overtuigd. Dit wordt een superleuk boek, zeker omdat ik dit project samen met het dorp ga doen. Ik houd de pen vast, maar ik kan niet zonder de input van de bewoners van Saaxumhuizen. Ze hebben me al een schat aan informatie gegeven en ik weet dat er nog veel meer te halen is.

Daarom ging ik op zaterdag 24 juni in gesprek met een aantal inwoners. Meteen vlogen de verhalen, anekdotes en ideeën me om de oren. Deze zomer ga ik vooral heel veel lezen en dan begin ik in in september met een spreekuur in de kerk op een aantal zaterdagen. Dan kan iedereen die dat wil bij mij langs komen met verhalen, foto’s en ideeën. Ondertussen lees ik wat de historische club bij elkaar heeft gezocht en begint het idee van het boek in mijn hoofd vorm te krijgen.

Voorlopig heb ik genoeg te lezen en borrelen de ideeën al op. De kop is eraf en als het allemaal loopt zoals wij nu hebben gepland, geeft Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage het boek over Saaxumhuizen uit in de zomer van 2025. Aan de slag!