Een boek schrijven = vallen en weer opstaan

Gastblog door Lilian Schneider

Regelmatig wordt aan mij gevraagd wanneer er een nieuw boek van mij uitkomt. Ik probeer dan uit te leggen dat het een lang proces  (van schrijven, herschrijven, beoordelingen, geprekken, redactie, enz enz.) is voordat een manuscript uiteindelijk naar de drukker gaat. Omdat mijn schrijfcollega Marjan Brouwers – lees vooral haar boeken Leegland en Zonderland – zo’n fijn blog heeft, leek het me wel leuk om via dit medium te laten weten waar ik momenteel mee bezig ben. Ik voel me vereerd dat ik hier een stukje mag schrijven.

In juni 2022 kwam mijn laatste thriller (Goudval, Uitgeverij Passage) uit en niet lang daarna begon ik vol goede moed aan een nieuw manuscript. En niet zomaar eentje; privédetective Lena Schier, uit Een wreed voorjaar (2018, Uitgeverij Passage) komt terug met een nieuwe zaak!  Na maanden, en maanden en nog eens maanden schrijven stuurde een nog zeer ruwe versie naar een manuscriptbeoordelaar (Mieke van Wieringen, die ik van harte kan aanbevelen) en wat ik eigenlijk al had kunnen weten: er moest nog een hoop gebeuren. Ik besloot het manuscript om te gooien; dit kon en moest vele malen beter. Maar ja, die blinde vlek, hè? De volgende, verbeterde versie stuurde ik naar mijn uitgever. 

Dat ook deze versie nog niet goed genoeg was bewijst maar weer hoeveel blinde vlekken je als schrijver kan hebben. Ik wilde iets vertellen en verloor daarbij de spanningsboog uit het oog. Na het gesprek met mijn uitgever zag ik nog beter waar ik de mist in ging. Overigens raak ik daardoor nooit gedemotiveerd, eerder omgekeerd, ik ben blij met constructieve kritiek; daarvan kan het verhaal alleen maar beter worden.

Nu ik met ronde drie bezig ben heb ik mijn drive dan ook helemaal terug.  En spannend dat het wordt! Ik schrijf alsof mijn leven ervan afhangt, wat gelukkig niet zo is. Voor mijn personages is het een ander verhaal, niet iedereen zal het er levend vanaf brengen. Maar dat lezen jullie vanzelf als mijn boek, met de voorlopige titel Zomervuur naar is gedrukt en een mooi jasje aan heeft gekregen.

Lilians schrijfkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.