Genoten in Gent bij 9000con

  MarjanBrouwers

Op zondag 5 mei vond de allereerste 9000con in Gent plaats: een initiatief van vier Vlaamse sciencefiction-liefhebbers: Finn Audenaert, Frank Beckers, Olav Heirman en Bruno Lowagie in samenwerking met Future Visions Unlimited. Een experiment waaraan ik graag mee wilde doen. Dus pakte ik een tas boeken in, bereidde een lezing voor en vertrok naar Gent. 

9000con was een experiment: de organisatoren wilden uitzoeken of er belangstelling voor zou zijn. En dat was zeker het geval. Wat mij betreft (en de andere deelnemers) was het volledig geslaagd. In een ruime zaal in het QLT in Gent konden auteurs en uitgevers tafels inrichten om hun boeken aan te prijzen en te verkopen en in het midden vonden maar liefst zeven lezingen/presentaties plaats. De inhoud mocht er ook zijn: dit waren de sprekers en hun onderwerpen:

  • Anaïd Haen & Django Mathijsen: De sociologische impact van technologie
  • Guido Eekhaut: Interview door Finn Audenaert over zijn leven en werk
  • Johan Klein Haneveld: Klimaatverandering en sciencefiction
  • Charles van Wettum: Sciencefiction: ontspanning of maatschappelijk relevant?
  • Marjan Brouwers: De aantrekkingskracht van het onheilspellend realisme van dystopische verhalen
  • Philippe Gijsels: Wat sciencefiction ons kan leren over de nieuwe wereldeconomie
  • Patrick Van de Wiele: Sciencefiction in muziek

We hadden allemaal maar twintig minuten en dat vonden we eigenlijk allemaal te kort. Maar het voordeel was wel dat iedereen zich moest focussen op een thema en het publiek lekker alert bleef, mede door de pauzes tussendoor. Ik heb begrepen dat de organisatie alles heeft gefilmd en een en ander op YouTube zet deze week. Kijk vooral op dit kanaal als je bent geïnteresseerd in wat wij allemaal te vertellen hadden gisteren.

Mijn eigen lezing pakte wat anders uit dan ik had gepland omdat bepaalde onderwerpen al eerder aan de orde kwamen. Dus besloot ik er een meer interactieve presentatie van te maken en dat vond ik eigenlijk nog veel leuker. Mijn lezing over de aantrekkelijkheid van het onheilspellende realisme van dystopische verhalen werk ik binnenkort dan wel uit tot een artikel en zal ik hier delen. Wordt vervolgd dus!

En ik hoop van harte dat de organisatoren volgend jaar opnieuw deze conferentie organiseren. Dan ben ik er zeker weer bij.

Blog permalinkBewerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.