Pabien! Janina 90 jaar!

Vandaag negentig jaar geleden werd Janina Katz geboren in het Poolse Chorostków. Dit plaatsje ligt nu in Oelkraïne, iets ten noorden van Chortkiv waar de Oekraïners nu vechten tegen de Russen. Niemand kon in 1932 bevroeden dat Janina er tien jaar later helemaal alleen voor kwam te staan en moest rennen voor haar leven.

Twee jaar lang probeerde de kleine joodse Janina uit handen van de Duitsers te blijven. Eerst zat ze in een vrouwenkamp van Belzec, vlakbij haar broer Bumek. Nadat alle mannen in het mannenkamp waren vermoord, zocht ze onderdak bij diverse families, waar ze voor het huishouden en de kinderen zorgde. Nadat ze zich al die tijd alleen had moeten redden, wachtte haar na alle ellende van de oorlog een wonder. Haar vader kwam terug uit Siberië, waar hij al die jaren onder barre omstandigheden gevangen had gezeten. Met de hulp van Sam, de beste vriend van Janina’s broer Bumek, wist hij haar terug te vinden.

Janina’s leven vanaf haar geboorte tot – voor haar – het einde van de oorlog hebben Jeannette van Ditzhuijzen en ik beschreven in de roman Ren, Janina, ren! (met een Engelse vertaling: Run, Janina, Run!). Dit boek kwam in 2016 uit bij uitgeverij LMPublishers. Janina was aanwezig bij de presentatie op Curaçao, waar zij sinds de oorlog woont. Ze begon er de kledingzaak Casa Janina die nu door haar zoon en dochter wordt gerund, maar ze is nog dagelijks in de winkel te vinden. Een sterke vrouw die de gruwelen van de oorlog overleefde en de kans kreeg op Curaçao een nieuw leven op te bouwen.

Het boek Ren, Janina, ren is nog steeds te bestellen bij de boekhandel en uitgever LM Publishers.

Zes jaar geleden waren Jeannette en ik bij haar verjaardag op Curaçao om haar persoonlijk haar boek te overhandigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.