Tussen de Dijken gelanceerd!

Wat een geweldige week hebben we meegemaakt. Eerst een heerlijke middag met RTV Noord en vier oud-bewoners in het Ambonezenbosje. Toen een fijn gesprek in de studio. Maar het hoogtepunt was natuurlijk zaterdagmiddag, toen Maike en ik, samen met uitgever Anton, het boek Tussen de Dijken mochten presenteren in Centrum Kabzëel in Appingedam. Met als publiek vrienden, familie en natuurlijk de Molukse gemeenschap. Het werd een hartverwarmende middag.

De dagen voor de officiële presentatie kregen Maike en ik al de kans om even warm te lopen. We werden geïnterviewd in het Ambonezenbosje, zagen hoe oud-bewoners Rudy, Wim, Engel en Anitha werden gefilmd en spraken over hun herinneringen en toen mocht ik ook nog aan tafel bij RTV Noord.

Zaterdag rond de middag waren Maike en ik in Centrum Kabzëel om de presentatie voor te bereiden. Dat deden we in de Reitsmazaal: een prachtige, kleurrijke kerk in de stijl van de Amsterdamse School. Een geweldige plek voor een boeklancering met veel mensen, hoopten we. Mina en haar band gingen vast inspelen, terwijl wij de foto’s van Maikes panelen ophingen.

Al snel liep het vol. Wij keken onze ogen uit: zoveel mensen! Ze pasten niet eens allemaal in de zaal! Er bleken zelfs nog mensen in de zaal erachter te zitten. Fantastisch natuurlijk.

Toen iedereen zat, begon Anton Scheepstra met zijn verhaal over het project, het boek en het thema. Maike vertelde hoe ze nieuwsgierig was geworden naar het verhaal over het Ambonezenbosje en hoe ze op een mooie zomerdag door het bosje wandelde met Julia, Ietje en Coos. Hoe ze begon te schilderen en steeds vaker geboeid luisterde naar de verhalen over de Molukse geschiedenis. Ik vertelde hoe Maike mij bij het project betrok en hoe we er daarna samen op uit trokken om oud-bewoners te bezoeken en te praten over hun herinneringen aan de CC-polder. We lazen ieder een stukje voor uit het boek en daarna was het tijd voor het grote moment: de onthulling van het eerste boek. Dat boek gaven we aan Wim Ampak, de man die zorgde dat er zoveel deuren geopend werden en altijd bereid was om te helpen.

Daarna was het tijd om mensen te bedanken. De oud-bewoners die hebben bijgedragen aan het boek, Anton en natuurlijk Mariët Visser die Maike’s beeld en mijn tekst zo prachtig heeft vormgegeven.

Daarna was het tijd voor een drankje en voor ons vooral tijd om boeken te signeren. En dat waren er een heleboel. Terwijl onze gasten het gezellig hadden met elkaar en Mina en haar band doorspeelden, verkocht Anton boeken en signeerden wij. Lopendbandwerk, maar dan erg leuk, want ondertussen maakten we natuurlijk met iedereen even een praatje.

En denk je nu: goh, ik was er niet bij, maar dat boek zou ik erg graag aanschaffen? Dat kan natuurlijk. Tussen de Dijken is te koop bij Uitgeverij Passage en in de boekhandel.

Met dank aan Wim Hazenhoek, José de Boer, Anita de Vries, Rozemarijn Ietswaart en Lilian Schneider voor de foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.